Domácí udírny

Nejlepší udírny 2024 + recenze

Rádi si pochutnáte na uzených dobrotách? Chcete si vyzkoušet přípravu uzené šunky, klobásy, sýrů, masa či zeleniny na vlastní kůži, ale nechce se vám vyrábět domácí udírnu? V našem testu jsme si pro vás připravili zhodnocení nejlepších udíren na trhu, z nichž jsme vytyčili jednoho vítěze – udírnu Klarstein Flinstone. Také jsme sestavili návod, na jehož základě bude pro vás výběr té správné udírny hračkou.

Publikované: 02.12.2022
Aktualizované: 18.07.2024

Jakou udírnu si koupit?

Naše detailní recenze jsou určeny pro spotřebitele, u kterých při koupi rozhoduje i ten nejmenší aspekt, ale pro ty, kteří se zaměřují na to nejdůležitější, jsme sepsali krátký přehled klíčových parametrů vybraných modelů.

Názov Hodnotenie Detail
Proteco 62.22-GM-31   ✔   Cenový trhák5*Zobrazit produkt
Bradley Smoker   ✔   Dobré recenzie5*Zobrazit produkt
Klarstein Flinstone   ✔   Víťaz testu5*Zobrazit produkt

Víťaz testu
Klarstein Flintstone Steel

Klarstein Flintstone Steel

Elektrická udírna, výkon 1 600 W, max. teplota 300 °C, palivo – dřevěné třísky, integrovaný termometr a bohaté příslušenství

Zobrazit více info

Elegantní udírna z nerezové oceli ve svém nitru skrývá elektrické topné těleso o výkonu 1 600 W. Jako palivo využívá dřevěné třísky. Zapíná se jednoduše stisknutím tlačítka ON/OFF. Vestavěný termometr sleduje teplotu, která se může vyšplhat až na 300 °C, přičemž praktický Hybrid Smoke System umožňuje zařízení používat k uzení studeným i teplým kouřem. V ceně zakoupíte 3 rošty, 3 háky na zavěšení, mísu na odkapávání, mísu na palivo a praktický držák roštu.

Cenový trhák
Proteco 62.22-GM-31

Proteco 62.22-GM-31

Udírna v kombinaci s grilem, palivo – dřevo, uhlí, brikety, integrovaný termometr, háčky a grilovací rost v balení

Zobrazit více info

Za skvělou cenu si můžete pořídit multifunkční ocelový model kotlového typu, který se většinou označuje jako gril, ale nabízí i možnost uzení nebo grilování nad vodní lázní. Zahřívání funguje za pomoci klasického dřeva, uhlí nebo briket. S rozměry 80 x 40 centimetrů (výška x šířka) a hmotností 6,6 kilogramů je kompaktním a příjemným pomocníkem v domácnosti i během kempování. Třídílná konstrukce se skládá z topeniště, uzavřené udírny a vyššího grilu, přičemž dvě spodní části obsahují dvířka a vrchní je vybavena teploměrem.

Náš TIP
Kaiser 100

Kaiser 100

Elektrická udírna, výkon 2 000 W, Max. teplota 150 °C, palivo – dřevo, dřevní štěpka, integrovaný termometr a bohaté příslušenství

Zobrazit více info

Skříňová elektrická udírna z nerezové oceli disponuje topným tělesem o výkonu až 2 000 W, přičemž maximální teplota se pohybuje kolem 150 °C. Teplotu pomáhá regulovat vestavěný termostat. Jako palivo lze využít dřevní štěpku či dřevo. Na topení dřevem stačí vytáhnout zásuvku s topnou spirálou. Kapacitně se do tohoto zařízení vejde najednou 10-15 kilogramů masa. V balení naleznete také rovný a vlnkový rošt, „S“ háčky, „U“ háčky, vestavěný teploměr, mísu na odkapávání a 500 gramů bukové štěpky.

Obsah článku:

Hodnocené parametry

Kvalita materiálu, teplotní maximum, výkon, typ udírny či dodatečné příslušenství je v našich očích pár nejdůležitějších parametrů, které zaváží při výběru správné udírny. Abychom vám co nejobsažněji zrecenzovali ty nejlepší modely a určili celkového vítěze testu, předem jsme si stanovili faktory, které nás během testu, porovnávání a hodnocení nejvíce zajímaly. Vybrané parametry rozhodují o bezpečnosti, ale i kvalitě procesu uzení.

Kvalita zpracování
Typ udírny
Teplotní maximum udírny
Výkon
Termoregulace
Rozměry a kapacita
Automatizační prvky
Příslušenství
Cena
Design

Výše uvedené parametry zúžily výběr modelů na ty výkonnostně a kvalitativně nejlépe, kterým jsme se později dále věnovali. Do top žebříčku se dostaly udírny různých značek, jako například Klarstein, Cattara, Kaiser či Bradley Smoker. Všichni výrobci dodávají svým produktům jedinečný design i funkčnost, ale v našem hodnocení jednotlivých modelů jsme se odráželi zejména od vytyčených parametrů a spotřebitelských recenzí dostupných na známých portálech Heureka.cz, Mall.cz a Alza.cz. Produkty v našem testu se liší funkcemi, designem, zpracováním, ale i příslušností k určité cenové relaci.

Proč důvěřovat našemu testu?

Náš test je založen na detailním a objektivním srovnání vybraných spotřebičů. Precizní analýzou a průzkumem trhu za pomoci stanovení přísných kritérií vybíráme ty nejlepší produkty a šetříme vám tak spoustu času, který byste jinak strávili hodinami hledání informací na internetu.

Záleží nám na tom, abychom vám přinesli všechny podstatné informace o jednotlivých produktech na jednom místě a pomohli vám vybrat to nejlepší, co je na trhu k dispozici. Sledujeme prodejnost jednotlivých modelů a jejich reálné hodnocení ostatními zákazníky.

Nepropagujeme žádnou značku ani žádného prodejce. Soustředíme se na objektivní a důvěryhodné hodnocení na základě osobních zkušeností, ale také analyzujeme zahraniční testy a reference zákazníků či odborníků, kteří měli možnost konkrétní produkt reálně otestovat.

Recenze udíren

Zkompletování následujících recenzí předcházelo několikahodinové studium nejpodstatnějších technických parametrů, analýza silných a slabých stránek shrnutých v četných spotřebitelských názorech na vybrané modely, díky čemuž jsme je mohli následně navzájem porovnat, zhodnotit a přiřadit jednotlivým produktům příznačný štítek. Recenze neslouží jako reklama. Spíše se zaměřují na detailní shrnutí vytyčených parametrů zvolených udíren a našich prvotních dojmů z nich.

Víťaz testu

Klarstein Flintstone Steel

Elektrická udírna, výkon 1 600 W, max. teplota 300 °C, palivo – dřevěné třísky, integrovaný termometr a bohaté příslušenství

Prohlédnout nejlepší nabídku

Elektrická udírna, která svým skříňovým vzhledem připomíná trezor, nás hned zaujala robustním designem dostupným ve dvou barevných provedeních – černé a stříbrné. Centrem udírny je topné tělísko o výkonu 1 600 W ohřívající aromatické dřevěné třísky, jejichž kouř vyúdí vložené suroviny. Hustotu tohoto kouře lze regulovat zadní ventilační klapkou. Konstrukce s nízkou hmotností (13,5 kg) a horní rukojeť umožňují snadné přemisťování zařízení.

Udírna je zkonstruována z pevné nerezové oceli odolné proti korozi. Bezpečnost používání zařízení zajistil výrobce robustními ocelovými dveřmi s dvojitou stěnou s magnetickým uzamčením, které slouží jako opatření pro udržení konstantní vnitřní teploty. Udírna má ve dvířkách zabudovaný termometr sledující teplotu do 300 °C, přičemž systém Hybrid Smoke umožňuje flexibilní regulaci teploty, a tudíž můžete udit studeným i teplým kouřem.

Udírna s přijatelnými rozměry (74 x 50 x 35 cm) disponuje třemi pochromovanými rošty pro uzení s dostatkem místa pro přípravu slaniny či tofu. Aby se s nimi snáze manipulovalo, výrobce přibalil i praktický zvedač/držák roštů. V balení také naleznete tři závěsné háky pro uzení klobásek, ryb nebo šunky. Zařízení obsahuje dvě vysouvatelné misky. Jedna je určena k odkapávání kondenzované vody a tuku, zatímco druhá, vyrobená z ušlechtilé oceli, je na palivo, resp. dřevěné třísky. Možnost vyjímání misek z udírny usnadňuje jejich čištění.

Vynikající udírna s vysokým výkonem a plnou výbavou uchvátí nejednoho zákazníka. Jednoduché ovládání tlačítkem ON/OFF na zadní straně zařízení je také jedním z plusů. Výhodou je také přesnost měření vestavěného termometru, což není standardem v případě každé udírny na trhu. S kapacitou komory pro uzení si musíte trochu pohrát v závislosti na tom, co budete udit. Pokud plánujete přípravu surovin o větší velikosti, musíte odstranit jeden rošt, aby bylo možné rybu, případně objemnější kus masa, zavěsit na háčky. Ovšem pozor, mísa na odkapávání je mělká. Její rozměry navíc neodpovídají rozměrům komory udírny, takže tuk se může velmi snadno dostat i mimo mísu.

Pozitíva

Přesnost vestavěného termometru
Plná výbava
Kvalitní zpracování

Negatíva

Mělká odkapávací mísa
Odkapávací mísa je menší než komora – tuk kape mimo ni

Typ udírny: elektrická ● Výkon: 1 600 W ● Výrobní materiál: nerezová ocel ● Palivo: dřevní třísky ● Rozměry: 74 x 50 x 35 cm (v x š x h) ● Hmotnost: 13,5 kg ● Maximální topná teplota: 300 °C ● Integrovaný termometr: ano ● Digitální ovládání: ne ● Příslušenství: 3 rošty, 3 háky, 1 mísa na palivo, 1 odkapávací mísa, 1 úchyt na rošt

Cenový trhák

Proteco 62.22-GM-31

Udírna v kombinaci s grilem, palivo – dřevo, uhlí, brikety, integrovaný termometr, háčky a grilovací rost v balení

Prohlédnout nejlepší nabídku


Recenzia

Ve srovnání s vítězem testu Klarstein Flinstone se tento model ponáší na kotel. Jedná se o zařízení se třemi způsoby využití: jako gril, udírna nebo jako gril s vodní lázní. Číslo tři sehrává v případě tohoto modelu velkou roli, protože kromě tří funkcí má i stejný počet podpěrných nožiček a dílů, ze kterých je konstrukce sestavena. Tato udírna, resp. gril neobsahuje v balení obrovské množství výbavy, ale základ ve formě háčků a ocelového grilovacího roštu (průměr 38 centimetrů) v něm najdete určitě.

Jak již bylo zmíněno, ocelová konstrukce o tloušťce stěn 0,7 mm je zhotovena ze tří komor. Zatímco ohniště a uzavřená udírna, neboli dvě spodní části, jsou vybaveny dvířky, vyšší gril má víko s vestavěným teploměrem. Poklop s teplovzdorným úchytem také obsahuje nastavitelnou ventilaci. V zařízení si můžete pokrmy připravovat třemi způsoby: nad plamenem ze dřeva, nad uhlím či briketami, nebo tepelně nad nádobou s vodní lázní pomocí tepla a kouře. Pokud však vodní koupel využít nechcete, jednoduše odstraňte mísu na vodu a můžete začít udit přímo nad ohněm.

Výrobní materiál ve formě oceli možná napovídá, že půjde o těžší zařízení, avšak opak je pravdou. K hmotnosti méně než 7 kg dopomáhají malé rozměry zařízení kulatého tvaru. Výška 80 centimetrů a průměr 40 centimetrů umožňují snadné přemisťování udírny, a tudíž je využitelná i během kempování či na chatě. Stačí mít po ruce palivo ve formě briket, dřevěného uhlí či dřeva. Ideální z buku či dubu. Použít můžete i dřevěné piliny ze švestky, třešně nebo hrušky.

Odstrašující malé rozměry s sebou přinášejí dostatečně velkou kapacitu pro přípravu jídel pro skupinu lidí během rodinné oslavy či výletu s přáteli stráveném v kempu. Výhodou je nastavitelná výška roštů a snadná obsluha i díky možnosti použít dřevo jako palivo. Jak to většinou bývá, kvalita odpovídá ceně, a proto se může stát, že se matná udírna lehce poškrábe nebo se tenké plechy předčasně opotřebují.

Pozitíva

Udící komora
Grilování na páře
Super poměr cena/výkon

Negatíva

Tenké plechy = nízká životnost
Matné provedení se lehce poškrábe

Typ udírny: na dřevo; v kombinaci s grilem ● Výrobní materiál: ocel ● Palivo: dřevo, uhlí, brikety ● Rozměry: 80 x 40 (v x š) ● Hmotnost: 6,6 kg ● Integrovaný termometr: ano ● Digitální ovládání: ne ● Příslušenství: háčky, grilovací rošt o průměru 38 cm

Náš TIP

Kaiser 100

Elektrická udírna, výkon 2 000 W, Max. teplota 150 °C, palivo – dřevo, dřevní štěpka, integrovaný termometr a bohaté příslušenství

Prohlédnout nejlepší nabídku


Recenzia

Elektrická udírna Stovka vychází z menšího modelu Kaiser Padesátka. Disponuje dvakrát větší kapacitou na uzení. Do komory na uzení se najednou vejde až 25 pstruhů střední velikosti, přibližně 50 klobásek nebo kolem 15 kilogramů masa. Větší rozměry (110 x 39,5 x 27 cm) dvoupatrové skříňky umožňují uzení delších ryb (štik a úhořů). I přesto, že zařízení nedisponuje digitálním ovládáním, obsluha je jednoduchá.

Skříňová udírna je zkonstruována z nerezové oceli, která zaručuje dlouhou životnost zařízení. Ve srovnání s vítězem testu Klarstein Flinstone má tento model o něco výkonnější topné těleso, resp. topnou spirálu (2 000 W), která dokáže s pomocí dřevní štěpky vyhřát komoru na uzení během několika minut. Jako palivo lze použít i dřevo, ale nejprve je třeba vytáhnout univerzální zásuvku pro elektrické uzení, která obsahuje zmiňovanou topnou spirálu.

Pracovní teplota udírny se většinou pohybuje kolem 60 až 110 °C při uzení teplým kouřem. Nicméně existuje možnost studeného uzení, ale v tom případě se doporučuje zakoupení generátoru studeného kouře. Maximální topná teplota udírny je 150 °C. Výrobce také myslel na okamžitou praktickou využitelnost udírny, a proto do ceny zboží zakomponoval výbavu v podobě jednoho rovného roštu, jednoho vlnkového roštu vhodného k uzení ryb, 5 háčků ve tvaru „S“, stejně tak 5 háčků tvaru „U“, odkapávací mísu a pro i půlkilový startovací balíček jemné bukové štěpky.

Udírna na jedné straně nezabírá mnoho místa, ale na druhé straně nabízí dostatečnou kapacitu pro uzení oblíbených pokrmů. Výhodou je pohodlné doplňování pilin do výsuvné misky pod komorou pro uzení, která by však mohla být o něco větší. Zásuvka s miskou na piliny a elektrickou spirálou se vysouvá obtížněji, než se může na první pohled zdát, ale je třeba si na to jen zvyknout. Některým spotřebitelům, kteří chtějí, aby proces uzení proběhl rychleji, se výkon může zdát nízký, ale s přihlédnutím k ceně zařízení je výkon více než dostatečný.

Pozitíva

Perfektní regulování teploty elektrickou spirálou
Lehké vyčištění od usazenin kouře
Rychlé uzení

Negatíva

Těžší se vysouvá zásuvka na piliny a elektrická spirála
Nižší kapacita než uvádí výrobce (max. 10 kg masa)
Dveře netěsní na 100%

Typ udírny: elektrická ● Výkon: 2 000 W ● Výrobní materiál: nerezová ocel ● Palivo: dřevo, dřevní štěpka ● Rozměry: 110 x 39,5 x 27 cm (v x š x h) ● Hmotnost: 15 kg ● Maximální topná teplota: 150 °C ● Integrovaný termometr: ano ● Digitální ovládání: ne ● Příslušenství: rovný rošt, vlnkový rošt na ryby, 5 ks „S“ háčků, 5 ks „U“ háčků, odkapávací mísa + 500 g bukové štěpky

Pre náročných

Bradley Smoker Original

Elektrická udírna, výkon 500 W, generátor kouře 125 W, max. teplota 160 °C, palivo – speciální brikety od výrobce, integrovaný termometr a bohaté příslušenství

Prohlédnout nejlepší nabídku


Recenzia

Menší izolovaná elektrická udírna i přes vyšší cenu a rozličné komponenty disponuje manuálním nastavením teploty. Ve srovnání se skříňovými udírnami z našeho testu Kaiser 100Klarstein Flinstone však obsahuje komponent navíc, a to ve formě automatického generátoru kouře o výkonu 125 W se zásobníkem na speciální brikety značky Bradley Smoker. Topné těleso má výkon 500 W.

Hned na první pohled dokáže tento model zaujmout svým robustním provedením, ale také estetickým a moderním designem. O reálné robustnosti svědčí konstrukce z odolné nerezové oceli, přičemž vnějšek udírny je příznačný svou černou povrchovou úpravou. Použití oceli se odráží na mírně vyšší, ale stále přenos umožňující hmotnosti 18 kilogramů. Potřebný je jen stálý přísun elektrického proudu. Konstrukce je dostatečně odolná a izolace udicí komory je dokonalá, díky čemuž kouř uniká výhradně vrchním průduchem.

I přes manuální regulaci teploty otočným knoflíkem na generátoru kouře je zařízení dostatečně zautomatizované, aby nabízelo pohodlné ovládání. Teplotu lze kontrolovat pomocí integrovaného teploměru na dvířkách. Speciální brikety, ze kterých si můžete u výrobce vybírat v závislosti na požadovaném druhu dřeviny, automaticky dodá podavač briket, který začne fungovat hned po spuštění zařízení. Topné těleso už potom jen zahřívá produkovaný kouř. Maximální možná teplota je 160 °C.

Co se týče příslušenství, výrobce v ceně zboží dodává 4 rošty, díky kterým se do udírny vejde najednou 13 až 15 kilogramů masa, okapový rošt a misku, což se může vzhledem k vysoké ceně zdát jako nedostatek. No není třeba zapomenout, že udírna má jednu část navíc, a to ve formě zmíněného generátoru kouře. Nevýhodou je nezbytné zakoupení originálních briket od výrobce, které jsou také dostupné ve vyšší ceně, ale i zde lze nalézt pozitivum v široké nabídce tohoto druhu paliva.

Pozitíva

Kvalitní výrobek
Velký výběr briket
Dobrá výška pro zavěšení klobás a šunky

Negatíva

Nutnost použít dražší brikety od výrobce
Pomalé uzení
Nutno dokoupit teploměr na maso

Typ udírny: elektrická ● Výkon: topné tělísko – 500 W; generátor kouře – 125 W ● Výrobní materiál: nerezová ocel ● Palivo: speciální brikety od výrobce ● Rozměry: 79 x 62 x 37 cm (v x š x h) ● Hmotnost: 18 kg ● Maximální topná teplota: 160 °C ● Integrovaný termometr: ano ● Digitální ovládání: ne ● Příslušenství: automatický generátor kouře, 4 kovové rošty, okapový rošt a miska

Lacná kvalita

Cattara Pisa 3 v 1

Udírna v kombinaci s grilem, max. teplota 300 °C, palivo – dřevo, dřevěné uhlí, integrovaný termometr, grilovací rošt, háčky, mísa na palivo nebo vodu

Prohlédnout nejlepší nabídku


Recenzia

Jedná se také o multifunkční gril jako v případě Proteco 62.22-GM-31. Kotlové zařízení poslouží nejen jako udírna, ale také jako gril nebo gril s vodní lázní. Je jen na spotřebiteli, jakým způsobem si chce právě pokrm připravit, a tudíž kterou funkci chce využít. Možné je i připravovat více pokrmů najednou, ale potřebné jsou dostatečné dovednosti pro kontrolu teploty, aby nedošlo k dokonalé přípravě jednoho jídla na úkor druhého.

Zařízení je zkonstruováno z kvalitní oceli s černou matnou povrchovou úpravou. Složeno je ze 3 částí – ohniště, resp. nádoba na palivo, mísa na vodu a víko. Všechny díly lze odejmout. Do mís lze umístit rošt z chromované oceli o průměru 38 centimetrů. Nádoby, resp. mísy obsahují dvířka na doplnění paliva a kontrolu připravovaných pokrmů. V poklopu se nachází regulovatelná ventilace a integrovaný teploměr, přičemž ze spodní části jsou uchyceny závěsné háčky.

Díky hmotnosti 7 kg a kompaktním rozměrům (80 x 40 cm) je produkt kulatého tvaru velmi snadno přenosný. Této výhodě „nahrávají“ i úchyty z odolného plastu na grilu i poklopu pro komfortní používání zařízení. Za poměrně nízkou cenu získáte nejen nenápadného pomocníka v zahradě, ale také víceúčelové využití, které vám zjednoduší přípravu vašich oblíbených jídel. K nevýhodám patří kvalita zpracování v podobě tenkých plechů a ventilace, která nereguluje teplotu a kouř tak, jak by původně měla.

Pozitíva

Přenosný
Multifunkčnost – lze dělat více věcí najednou

Negatíva

Tenké plechy
Ventilace nereguluje teplotu
Po osazení poklopu kouří nebo se náhle zvýší teplota

Typ udírny: na dřevo; v kombinaci s grilem ● Výrobní materiál: kvalitní ocel ● Palivo: dřevo, dřevěné uhlí ● Rozměry: 80 x 40 cm (v x š) ● Hmotnost: 7 kg ● Maximální topná teplota: 300 °C ● Integrovaný termometr: ano ● Digitální ovládání: ne ● Příslušenství: grilovací rošt o průměru 38 cm, háčky, mísa na palivo nebo vodu (vodní koupel)

Borniak UW-150

Elektrická udírna, výkon 1 400 W, generátor kouře 110 W, max. teplota 120 °C, palivo – dřevěné piliny, integrovaný termometr a bohaté příslušenství

Prohlédnout nejlepší nabídku


Recenzia

Elektrická udírna s podobným vybavením a funkcemi jako Bradley Smoker Original pro náročné. I v tomto případě právě generátor kouře, pro který se zařízení ocitá ve vyšší cenové hladině, zjednodušuje fungování jinak komplikovaného zařízení. Kapacitně se do udící komory vejde až 20 kilogramů masa, přičemž absence plamene díky využití dřevěných pilin místo dřeva nebo briket zajistí, že se po uzení na povrchu výrobků nevytvoří černá vrstva po spálení.

Během konstruování byla na vnitřek použita ocel, zatímco z vnější strany je hliníkovo-zinková úprava. Komora udírny je izolována polyuretanovou pěnou, která v ní zajišťuje stálou teplotu. I přes vyšší cenu se zařízení ovládá manuálně, a tedy digitální ovládání není dostupné. Proces uzení začne pouhým stisknutím tlačítka, přičemž stačí jen otočným ovladačem nastavit teplotu v komoře, kterou lze sledovat díky integrovanému termostatu. Výkonnostně se toto zařízení spíše přibližuje k modelu Kaiser 100. Zatímco topné těleso disponuje výkonem 1400 W, generátor kouře má výkon 110 W.

Tento model je ve srovnání s Bradley Smoker Original bohatší na dodané příslušenství. Výrobce do vyšší ceny započítal jeden rošt na grilování, 3 ocelové příčky na zavěšení přibaleného setu háčků, kde naleznete nejen 5 kusů háčků tvaru „S“, ale i stejný počet dvojitých háčků. Tam ovšem seznam výbavy nekončí. Velmi vítány jsou dvě nerezové misky a odkapávací mísa, která zajišťuje snazší čištění zařízení po použití. Jak výrobce modelu Kaiser 100, tak i tento myslel na nedočkavce a přiložil k zařízení 10litrový startovací balíček pilin.

Vzhledem k tomu, že zařízení dokáže díky topnému tělesu vyprodukovat teplotu až 120 °C, je třeba si dávat pozor, zda právě u topného tělesa není vyšší než jinde. Nevnímaje tuto maličkost, udírnu není třeba často kontrolovat v průběhu udícího procesu. Pokud k tomuto faktu přičteme levný provoz, vysokou kvalitu provedení a perfektní izolaci komory pro uzení, dostaneme ideální zařízení. Nevýhodou je vysoká hmotnost (28,5 kg) a příslušnost modelu k vyšší cenové hladině.

Pozitíva

Vynikající kvalita provedení
Netřeba často kontrolovat během uzení
Perfektní tepelná izolace

Negatíva

Vyšší cena
Těžší čištění

Typ udírny: elektrická ● Výkon: topné těleso – 1 400 W; generátor kouře – 110 W ● Výrobní materiál: nerezová ocel ● Palivo: dřevěné piliny ● Rozměry: 122 x 72 x 52 cm (v x š x h) ● Hmotnost: 28,5 kg ● Maximální topná teplota: 120 °C ● Integrovaný termometr: ano ● Digitální ovládání: ne ● Příslušenství: 1 rošt, 3 ocelové příčky na háčky, 5 ks háků ve tvaru „S“, 5 ks dvojitých háčků, odkapávací mísa, 2 nerezové mísy, 10 l balík pilin

Další zajímavé produkty

Do sekce s detailními recenzemi se po dlouhém zvážení všech podstatných parametrů, výhod a nevýhod jednotlivých modelů dostalo jen několik. Ale v průběhu zpracování tématu nás oslovilo i pár dalších produktů, které rozhodně stojí za zmínku. Možná právě z nich si vyberete svoji vysněnou udírnu.

Jednoduchá domácí udírna Tohos 59 x 49 x 110 ve tvaru domečku o rozměrech 110 x 59 x 49 cm obsáhne najednou 15 až 20 kilogramů surovin. Disponuje dřevěnými podpěrami na zavěšení masa, ale neobsahuje ohniště ani termometr, tedy teplotu je třeba sledovat dokoupeným teploměrem. Udírna je určena pro ty, co dokáží mistrovat, protože je nutné ji oddělit od topeniště kouřovodem o standardním průměru 12 cm a délce alespoň 1 metr. Tak se reguluje hoření v ohništi. Ke snížení teploty slouží klapka nebo stačí otevřít dvířka komory. Jelikož se jedná o udírnu zhotovenou ze dřeva, doporučená maximální teplota je 75 °C, přičemž k zatopení je vhodné tvrdé dřevo bez kůry. Hmotností patří k větším modelům, pokud však hledáte naturálně vypadající udírnu, tento produkt je pro vás.

Udírna Homelux 7000ES je zhotovena z vysoce jakostního ocelového plechu. Udírna disponuje regulací přívodu vzduchu a bočními úchyty pro zjednodušení manipulace s touto ocelovou „skříňkou“ o rozměrech 80 x 28 x 39 cm. Produkt umožňuje všechny teplé a studené uzení, přičemž maximální dosažitelná teplota je 120 °C. Jako palivo se používá dřevěné uhlí nebo případně dřevěné piliny. Výrobce dodává udírnu se závěsnou tyčkou na háčky, sadou háčků (14 ks), teploměrem, velkým i malým zásobníkem na uhlí a piliny. Obsluha udírny vyžaduje průměrné zkušenosti.

Nerezová domácí udírna Borniak UWD-70 s elektrickým digitálním ovládáním dokáže zjednodušit přípravu uzených pokrmů. Obsluha tohoto zařízení vyžaduje pouze zapnutí a nastavení požadované teploty na digitálním ovládacím panelu. Maximální teplota je 120 °C. Udírna disponuje generátorem kouře o výkonu 115 W, přičemž topná spirála udírny má výkon 500 W. Vnější strana zařízení je zhotovena z pozinkovaného plechu s hliníkovo-zinkovou povrchovou úpravou pro odolnost. O izolaci se stará polyuretanová pěna a dvířka pro magnetické uzavření. Zařízení lze využít i jako gril. Jako palivo slouží štěpka, jejíž spálené zbytky následně padají do nerezové misky pro snazší údržbu. Kompaktní udírna (rozměry: 104 x 63 x 40 cm) vyšší cenové kategorie se rychle rozehřeje, díky dodatečnému příslušenství v podobě roštu a setu háčků je připravena k použití téměř ihned.

Přenosná elektrická udírna Kaiser '50' o rozměrech 80 x 39,5 x 27 cm patří ke kompaktním zařízením. Je kompletně zhotovena z nerezové oceli, přičemž umožňuje vytápění pilinami a elektrickou spirálou o výkonu 2 000 W, nebo dřevem, ale to až po vytažení zásuvky s elektrickým topným tělesem. Maximální teplota je 150 °C, přičemž k regulaci teploty uvnitř udírny slouží integrovaný termostat. Kromě něj vám ke kontrole procesu uzení poslouží i praktické provedení dveří s kalnou skleněnou výplní. Svary na udírně jsou jen bodové, a proto bude po čase nutné zpevnit konstrukcí nýtováním. Nevýhodou jsou také neodňatelné roštové držáky. Bohatá výbava v poměrně nízké ceně produktu však tuto chybu napraví. Výrobce k udírně přiložil nejen 3 rošty (rovné a vlnkové), ale také set háčků (tvaru „S“ a „U“), odkapávací mísu, mísu na piliny a jeden půlkilový startovací balíček pilin.

Kovová domácí udírna Hendi 238486 disponuje tepelným výkonem 1 600 W. Úniku jakéhokoli tepla zabraňují izolační dvojité dveře s magnetickým uzavíráním, teplota je nastavitelná pomocí termostatu, který se nachází ve dveřích. V balení naleznete 3 mřížky a 3 háky na maso. Elektrická udírna přiměřené velikosti (72 x 38 x 54 cm) dodá vaší terase či zahradě moderní nádech a vy si můžete užívat bezstarostné přípravy grilovaných nebo uzených pokrmů.

Nejprodávanější podle portálu Heureka.cz

Popularita produktů se neustále mění a to, co je in dnes, nemusí být populární i zítra. Proto jsme si pro vás připravili neustále aktualizovaný přehled nejprodávanějších modelů v kategorii domácích udíren podle portálu Heureka.cz.

Názov Hodnotenie Detail
Bradley Smoker 4 Digital5*Zobrazit produkt
Kaiser '50'5*Zobrazit produkt
Homelux HMLX 70015*Zobrazit produkt
Drevo-Pe Dřevěná s topeništěm5*Zobrazit produkt
Bradley Smoker Originál5*Zobrazit produkt

Už v minulosti bylo uzení jednou ze dvou hlavních konzervačních metod, díky kterým se dařilo prodloužit trvanlivost masných výrobků. Druhé bylo pečení a uchování masa ve vlastním tuku. Mnoho domácností dnes už spoléhá na nákup uzenin z velkoobchodů či řeznictví, ale stále existují lidé, kteří rádi stráví čas u udírny. Ať už je to u podomácku vyrobené dřevěné udírny nebo koupené.

My vám v našem návodu přinášíme několik tipů, které vám pomohou při výběru a koupi vlastní spolehlivé udírny. Věnujeme se těm nejpodstatnějším parametrům, které rozhodují o bezpečnosti a kvalitě procesu uzení. V závěru uvádíme krátký přehled cen a nejznámějších výrobců udíren.

Jak vybrat udírnu

  • Typy udíren – elektrické, plynové či udírna na dřevo?
  • Uzení studeným, teplým a horkým kouřem
  • Výrobní materiály
  • Kapacita udírny
  • Přístup udírny
  • Regulace teploty a teploměr
  • Příslušenství udírny
  • Cena a renomovaní výrobci

Typy udíren – elektrická, plynová či udírna na dřevo?

Trh nabízí široký výběr různých tvarů, designů a typů udíren, ale primárně se dělí na základě toho, jaké palivo se používá k zatopení v komoře udírny. 

Elektrické udírny

V elektrických udírnách se jako palivo používá zejména dřevní štěpka nebo speciální brikety. Většinou jsou však zapotřebí pelety, neboť dýmí precizně a pomaleji. Každopádně je spotřeba jakéhokoli paliva v případě tohoto typu udíren mnohem menší. Teplo v udírně produkuje elektrické těleso, resp. elektrická spirála umožňující snadnou regulaci teploty. Velkou výhodou je jednoduché ovládání, které zvládne i začátečník. Udírnu stačí zapojit do elektrické sítě a zvolit správnou teplotu.

Volit můžete z elektrických udíren s manuálním ovládáním, kde teplotu regulujete otočným ovladačem, nebo digitálních udíren, které nabízejí vyšší komfort a více možností. Mezi vymoženosti tohoto typu ovládání patří panel s displejem, na kterém stačí nastavit teplotu a dobu uzení, přičemž zbytek probíhá automaticky, díky čemuž nemusíte stát u udírny a neustále kontrolovat teplotu.

Součástí elektrických udíren bývá i zásobník automaticky přidávající dřevěnou hmotu. Některé modely je možné ovládat sec aplikaci. Elektrické udírny jsou z dlouhodobého hlediska mnohem nákladově efektivnější, protože vyžadují pouze stálý přísun elektřiny.

Elektrická udírna

Klasické udírny na dřevo

Jediným zdrojem kouře a tepla je hořící dřevo. Tento typ zabírá více místa na zahradě, jelikož musíte počítat i s úložným prostorem dostatečných zásob dřeva. Udírny na dřevo jsou určeny spíše pro zručnější lidi, protože vyžadují opakovanou kontrolu uzených potravin a pravidelné přikládání palivového dříví, aby nezhasl oheň v procesu uzení. Je třeba si dát obzvlášť pozor, aby uzení neskončilo požárem.

V případě udíren na dřevo se jedná o manuální udržování proudění vzduchu a regulování teploty v zařízení. Přestože existují už i modely s jednodušším procesem. Obsluha udíren na dřevo je náročnější a vyžaduje větší dovednosti, ale výsledek v podobě autentické chuti uzeného stojí za to. S tou můžete experimentovat použitím různých druhů dřevin, abyste změnili a ozvláštnili výslednou chuť připravovaného masa.

Plynové udírny

Plynová udírna je pohodlným způsobem získání originální uzené chuti a zdravé varianty uzených potravin. Je to zejména proto, že se na připravované potraviny nepřenáší chuť zdroje tepla. Taková udírna představuje ideální volbu pro ty, co nechtějí stát u udírny nonstop. Dá se říci, že ovládání je podobně jednoduché jako u elektrických udíren. Stačí jen nastavit teplotu uzení. Nejlepší modely dosáhnou teploty až 450 °C a více, díky čemuž je lze použít i jako pečicí troubu.

Výhodou je možnost přenášení kamkoli, jelikož zdroj tepla, resp. palivo je také snadno přenosné. Slabou stránkou plynových udíren je potřeba mít po ruce náhradní plynové láhve, aby se předešlo náhlému vyčerpání paliva v procesu uzení. Avšak v případě, že se něco pokazí, je mnohem snazší sehnat náhradní díly do plynové udírny než do elektrické. A to zejména díky jednodušší konstrukci a principu fungování.

Udírna na dřevěné uhlí

Zařízení využívající dřevěné uhlí jako palivo jsou dostupná v různých velikostech a tvarech. Vyžadují však manuální regulování vzduchu a teploty udírny. Stejně jako v případě udíren na dřevo i při použití dřevěného uhlí připravované potraviny získávají originální, autentickou chuť. Většina modelů je dodávána s mísou na zachytávání popela, což do velké míry usnadňuje čištění zařízení.

Mnohem jednodušeji se kontroluje teplota. Aby teplota klesla, můžete jednoduše odebrat uhlí a přidat další, aby teplota stoupla. Elektrické a dřevěné udírny tuto vymoženost nemají. Nevýhodou je však nemožnost uzení v zimních měsících, jelikož převaha modelů na dřevěné uhlí je vyrobena z tenkého kovu, který v zimě snadno ztrácí vnitřní teplo. Minusem je i nutnost časté kontroly udírny, protože existuje malá šance, že se v procesu uzení uhasí plamen.

Udírna na uhlí

Uzení studeným, teplým a horkým kouřem

Uzení studeným kouřem probíhá při teplotě 20 – 25 °C, přičemž kouř proniká do potravin pomalu. Proces probíhá 24 až 72 hodin a postupně si můžete všimnout stále intenzivnějšího aroma. Studené uzení je využíváno zejména u sýrů, ryb, klobás či suchých salámů. U těchto masných trvanlivých výrobků je třeba po vyuzení uskladnit na tmavším, suchém místě s přiměřeným větráním, např. ve spíži. Nezapomeňte však, že do udírny musíte vkládat potraviny pokojové teploty, ne hned z chladničky.

Během jednoho dne, nebo 6 až 10 hodin, lze vyudit potraviny za použití kouře o teplotě 50-60 °C, což znamená, že půjde o uzení teplým kouřem. Využívá se pro potraviny se středně dlouhou dobou trvanlivosti, jako sýry, zelenina, slanina, měkké salámy, uzené maso nebo párky. Maso je však třeba nejprve namočit do vody o teplotě 60-70 °C, nechat proschnout a teprve poté začít s uzením. Teplý kouř dodá vepřovému a telecímu masu šťavnatost, přičemž hovězí maso se stane jemnějším. Uzení teplým kouřem je standardem každé udírny.

Existuje také horké uzení. To trvá nejkratší dobu, jelikož jsou potraviny v udírně vystaveny během kratší doby většímu množství tepla. V tomto případě se krátí i doba trvanlivosti. Udí se v kouři o teplotě 100 °C, přičemž proces trvá 1 až 4 hodiny. Jak při teplém uzení, tak i při horkém je třeba maso nejprve namočit do vody o teplotě 90 °C. Po osušení vložit do udírny s počáteční teplotou 60 °C a po chvíli zvedat teplotu na 100 °C. Výsledné maso bude výrazně aromatické a připravené k okamžité spotřebě.

Výrobní materiály – cihly, dřevo nebo ocel

Materiál použitý ke zkonstruování udírny se liší v závislosti na tom, zda se jedná o podomácku vyrobenou udírnu, nebo udírnu zhotovenou ve výrobně specializované společnosti. Udírny postavené rukama domácí kutily jsou většinou z cihly nebo ze dřeva. V případě kupovaných udíren je to různorodé. I zde naleznete dřevěné udírny, avšak mají kratší životnost a omezení teploty uzení, aby se předešlo poškození dřevěné konstrukce.

Kromě toho se používá zejména ocel, nerezová ocel či pozinkovaný plech. Záleží-li vám na delší životnosti, volte nerezovou udírnu s hrubšími stěnami, které odolají nejen předčasné korozi, ale i povětrnostním podmínkám a vlhku. Počítejte však s vyšší hmotností a cenou. Levnější volbou je udírna zkonstruovaná z pozinkovaných plechů, ale s cenou klesá i kvalita materiálů.

Udírna z nerezové oceli

Kapacita udírny je 5 až 25 kg

Jedná se o parametr určující, kolik kilogramů nebo litrů surovin se najednou vejde do komory udírny. S kapacitou však roste i velikost a cena těchto zařízení. Před koupí je třeba zvážit, jaké množství potravin budete v budoucnu připravovat. Udit pár kilogramů masa v objemné udírně je extrémně nevýhodné, jelikož tak spotřebujete více dřeva, resp. paliva. Na trhu jsou dostupné malé udírny s kapacitou kolem 5 kilogramů, střední kolem 10 až 15 kilogramů a velké udírny, které najednou obsáhnou až 25 kilogramů potravin.

Přístup udírny

Dvířka nebo odklápěcí střecha? U dvířek se jedná o skříňový typ udírny, u kterého je zaručeno, že během kontroly uzení neunikne tolik kouře zevnitř komory. Zatímco u odklápěcí střechy, a tedy bubnového typu udírny, je zjednodušený přístup k potravinám zavěšeným v zadní části udírny. Každá varianta má své výhody i nevýhody.

Regulace teploty a teploměr by neměly chybět

Regulovatelnost teploty je jedním z nejdůležitějších aspektů, které by měly rozhodovat o vhodné udírně. Jde o to, jak snadno lze udržovat vnitřní teplotu udírny. Vestavěný teploměr je dnes součástí téměř všech dostupných udíren. Pokud ne, je nutné si jej dokoupit. Kromě klasických existují i digitální, které informují o teplotě a době uzení. Některé dokonce disponují funkcí zvukového signálu upozorňujícího na změnu teploty uvnitř udírny.

Udírna s teploměrem

Dodatečné příslušenství udírny

Co se týče příslušenství, už jsme zmiňovali velmi potřebný teploměr, který je buď přibalen, nebo je přimontován na dvířkách udírny. Může se ale stát, že si jej budete muset dokoupit. Když už jsme u měřičů teploty, určitě bude potřeba si pořídit teploměr na maso.

Někdy výrobci přibalí startovací balíček dřeva nebo pilin. Co je však velmi zapotřebí, jsou háčky ve tvaru „S“ a „U“, které jsou většinou součástí udírny.

Cena není nejvyšší, za kvalitu si ovšem připlatíte

Udírny v ceně do 2 500 Kč jsou pro lidi, kteří udí jen občas a v malém množství. Jsou to většinou malé udírny na dřevěné uhlí či brikety s nižší kapacitou uzení. Od udíren v této cenové hladině nečekejte vysokou kvalitu použitých materiálů.

Střední cenová kategorie od 2 500 do 10 000 Kč obsahuje několik nejprodávanější udírny. Jde o manuální elektrické nebo výborně zpracované dřevěné udírny, které disponují dobrým poměrem ceny a kvality, ale také ceny a kapacity, jelikož s cenou roste i dostupná kapacita udírny.

Pokud však chcete udírnu špičkové kvality, určitě si sáhnete hluboko do kapsy. Pohybují se v cenových relacích nad 10 000 Kč. Většinou se jedná o elektrické udírny s velkou kapacitou, vysokým výkonem, zautomatizovaným provozem s digitálním ovládáním, množstvím rozličných nastavení a multifunkčností. Ceny jsou vyšší pro větší kapacitu, což v praxi znamená, že se do takových udíren vejde i přes 20 kilogramů masa. Určeny jsou pro profesionály a náročnější milovníky uzení.

Výrobci, se kterými neuděláte krok vedle

Výrobců udíren je vskutku více než dost, nicméně k nejpopulárnějším značkám patří například Bradley Smoker, jejíž zařízení patří do prémiové kategorie, nebo výrobce Rulyt používající poctivé materiály a pěkný vzhled dřevěných udíren k získání zákazníků. Za zmínku stojí i společnost Cattara, nabízející široký sortiment pro volnočasové aktivity za dostupnou cenu či firma Kaiser, které dlouhodobě patří první příčka v žebříčku nejoblíbenějších výrobců, a to díky výhodnému poměru ceny a kvality.

Otázky a odpovědi – FAQ

V našem návodu jsme vysvětlili ty nejdůležitější parametry, které vám pomohou při výběru té správné udírny. V sekci otázek a odpovědí se však věnujeme dalším faktorům, které v případě udíren hrají v očích spotřebitelů velkou roli. Nenašli jste odpovědi na své dotazy? Neváhejte nám je položit v komentářích pod článkem. Odpovíme co nejdříve.

Udírna se udržuje velmi jednoduše. Vnitřní stěny je nutno přetřít po každém použití navlhčeným hadříkem. Rošty a háčky na zavěšení očistěte podobně jako běžný rošt z grilu, abyste zabránili vzniku koroze. Ukládací prostor na dřevo či jiné palivo otřete několika tahy jemným saponátem a hadříkem navlhčeným ve vlažné vodě.

Nejvhodnější je použít čerstvé dřevo listnatých stromů, jako je například dub, buk, javor, líska, olše či ořech. V závěrečné fázi uzení můžete přihodit do ohně menší množství ovocných dřevin (třešeň, švestka). Pozor, z březového dřeva je třeba odstranit bílou kůru, aby se do potravin a do vzduchu neuvolňoval dehet. Dřevo z jehličnatých stromů není vhodné k uzení.

Rybu je třeba předem nasolit. Buď vtíráním soli do zářezů, nebo ponořením ryby do slaného roztoku. Následně je třeba zbavit povlaku, dochutit ostatními potřebnými kořeninami a česnekem, připevnit o háček tak, aby se v žádném případě neuvolnila a nespadla. Uzení probíhá za pomoci teplého kouře. Zpočátku se na sterilizování doporučuje teplota 80 °C, pak už jen udržujte teplotu na 60-70 °C, dokud povrch ryby nenabude zlatohnědou barvu.

Testované produkty

Ďalšie články z kategórie Udírny

Vaše hodnocení:
(91.2%)