Druhy kávy a kávových nápojů a jejich příprava – cappuccino, Lungo, Flat White či Americano
V dnešní uspěchané době nemáme mnohokrát čas si řádně vydechnout, a proto se pro mnohé z nás stala káva nedílnou součástí našeho každodenního života. Pro některé je káva jednoduše tekutým zázrakem, který přebere a dodá potřebnou energii, jiní popíjení kávy považují za volnočasovou aktivitu, kdy se mohou konečně uvolnit, případně promluvit s přáteli, rodinou či kolegy.
Přestože je káva běžným společníkem velkého procenta světové populace, přehled v nejrůznějších druzích kávových zrn a kávových nápojů mají jen někteří. I proto jsme připravili článek sloužící jako shrnutí podstatných informací pro milovníky dobré kávy.
Nejpopulárnější druhy kávových zrn
Jako každá jiná rostlina má i kávovník své jednotlivé odrůdy. Každá z nich má své příznačné vlastnosti a její pěstování je specifické pro určitou světovou oblast. Některé z nich jsou velmi populární, jiné známe méně, ale všechny mají své vlastní kouzlo v podobě výjimečné chuti a aroma.
Nejpopulárnější odrůda kávy Arabica
K nejoblíbenějším a nejrozšířenějším druhům kávy patří Arabica, jejíž zrna pocházejí z rostliny Coffea arabica, též známé pod pojmenováním kávovník arabský. Pěstuje se zejména v horských oblastech s nadmořskou výškou 1 300 až 1 500 metrů n. m., a to zejména v jihozápadní Etiopii, v Mexiku, Kolumbii, Brazílii, ale také v Ekvádoru, Indii a na Kostarice. Kávovník Arabica patří k nejcitlivějším a nejméně odolným druhům náchylným k nemocem.
Tato odrůda kávy tvoří 60 % světové produkce kávy. Specifickou je její vysoká kvalita, vyšší acidita, sladší a komplexnější chuť, přičemž mnozí preferují Arabicu pro nižší obsah kofeinu, který se pohybuje mezi 1,2 až 1,5 %. Kávové zrno disponuje kombinací chutí ovoce, karamelu, čokolády, ale také ořechů a květin. Arabica je nejvhodnější pro přípravu kávy tzv. zaléváním, a tedy se využívá zejména při přípravě černé kávy, ale i espressa. Doporučuje se tuto odrůdu kávy neochucovat a nedoplňovat mlékem, smetanou či cukrem, neboť tyto dodatečné ingredience zvyknou zastínit skutečnou hloubku její chuti.
Robusta také nezaostává
Kávovník robusta, také známý jako Coffea canephora, tvoří druhé největší procento světové kávové produkce, a to rovných 30 %. Rostlina je v porovnání s Arabicou méně náročná na pěstování, přičemž je pro ni charakteristická nadmořská výška 900 až 1 000 metrů n. m., čímž se její zrna dostávají mezi levnější druhy. Pěstuje se zejména ve Vietnamu, Indii, Indonésii, ale také v oblastech Afriky, Brazílie a samozřejmě Kolumbie.
Na rozdíl od druhu Arabica mají kávová zrna Robusty silnější a výraznější chuť, k čemuž přispívá až dvojnásobně vyšší obsah kofeinu. Tato hořkejší káva je vhodná pro výrobu práškové, ale i granulované instantní kávy. Je velmi oblíbená mezi milovníky silnějších káv, nicméně její popularitě dopomáhá fakt, že patří k levnějším druhům kávy. Také se mnohem lépe snáší s mlékem a cukrem, čímž ulahodí i lidem, kteří si rádi svou kávu dochutí.
Méně známé, ale stále kvalitní kávy Liberica a Excelsa
Coffea liberica je kávovník, jehož kávová zrna tvoří přibližně 2 % světové produkce kávy, přičemž její pěstování se pojí s oblastmi střední a západní Afriky. Nejvíce je Liberica rozšířena v africké Libérii, podle které dostala odrůda svůj název. V minulosti, kdy sláva Arabicy na nějakou dobu upadla, se tato odrůda dostala do popředí kávové produkce, avšak dlouho se tam neudržela. Kávové boby, resp. zrna se používají při výrobě různých kávových směsí, avšak samostatně, jako zalévaná káva, se na rozdíl od Arabicy nezvykne konzumovat.
Pro tuto odrůdu je příznačná výrazná dřevitá příchuť s náznaky kouře a květinově ovocné vůně. Její lehká chuť zůstává v zrnech i po tmavším pražení, což z ní činí jednu z oblíbených druhů káv na světě. Excelsa je poddruhem Libericy, přičemž většinou roste v jihovýchodní Asii a její kávová zrna se využívají v kávových směsích k vyzvednutí chuti.
Typy kávových nápojů
Jak jsme již uvedli, existuje několik desítek nejrůznějších kávových odrůd, které jsou vhodné pro různá použití. Rovněž se různí typy kávových nápojů, které z kávových zrn Arabica, Robusta či Liberica vznikají. Různorodost kávových směsí vytváří prostor pro lidi najít tu správnou chuť, kterou opravdu preferují.
Černá káva, královna hořkosti
Je jednou z nejpopulárnějších kávových směsí, která vzniká zalitím mletých kávových zrn horkou vodou. V případě černé kávy je důležitá kvalita zdroje, takže se tento typ kávového nápoje běžně nesladí a nedochucuje, aby se zachovala pravá hořká chuť pocházející z kávových zrn té které odrůdy. V kávové terminologii se můžete také setkat se zažitým názvem černé kávy „cafe noir“.
Espresso, Doppio, Ristretto či Lungo
Espresso je jednak typ kávového nápoje, nicméně patří i k základním principům přípravy káv. Je to zejména tím, že je stavební složkou většiny ostatních kávových nápojů a směsí. Ve své podstatě je espresso tvořeno jemně mletými zrny kávy, přes která během přípravného procesu pod vysokým tlakem prochází horká voda. Tento proces se provádí zejména pomocí kávovarů a měl by trvat maximálně 20 až 30 vteřin, aby nedošlo k nechtěnému přepálení kávy, což by zanechalo v nápoji nepříjemnou chuť, ale i škodlivé látky.
Při přípravě espressa se využívá malé množství vody, čímž se ještě více vyzvedne jeho silná a svérázná chuť. V kavárnách však nabízí i dvojité espresso, též známé pod italským názvem Doppio (v překladu: „dvojitý“). Je to v podstatě dvojnásobná dávka espressa podávaná v cappuccino šálku kvůli většímu množství, přičemž je to vysoce koncentrovaný a opravdu silný kávový nápoj.
Co se týče menších nebo větších dávek espressa, známé jsou kávové nápoje Ristretto a Lungo. V případě kávy Ristretto se jedná o menší espresso. Během přípravy se používá stejné množství mleté kávy, ale také stejný tlak či teplota, avšak oproti espressu se omezuje délka extrakce téměř na polovinu (18 sekund). Zkrácením doby extrakce vzniká káva slabšího rázu. Pokud si tedy objednáte Ristretto, počítejte s maličkou kávou, kterou vypijete dvěma gluky, ale okouzlí vás její přetrvávající intenzivní chuť a síla.
Naopak, Lungo se pije déle než Espresso, a tedy i Ristretto, neboť se při přípravě tohoto kávového nápoje používá dvojnásobné množství vody. Z hlediska množství mleté kávy, teploty a tlaku je proces shodný s tím v případě espressa, nicméně do Lunga se přidává voda navíc. Ta se buď dodatečně dolévá po extrakci, nebo v některých kavárnách zvyknou druhou dávku horké vody přiložit k objednávce, a tudíž si ji zákazník může dolít po odpití určitého množství kávy. Lungo je tedy ve své podstatě horkou vodou rozředěno klasickým espressem. Zaužíván je i název „velké espresso/presso“, avšak takové pojmenování je v kávové terminologii nesprávné.
Americká alternativa jménem Americano
Americano je ve své podstatě napodobeninou černé překapávané kávy. Vzniká zředěním šálku espressa s větším množstvím horké vody. Celý objem vody však přes kávu během procesu přípravy neprojde, jelikož tím by se výsledný nápoj stal nepitným. Podává se většinou bez mléka, protože stále je to kávový nápoj, který slouží zejména k posílení a probuzení, ale o přidání mléka můžete obsluhu v kavárně klidně požádat. V principu jde u kávového nápoje Americano o to, že Američané považují klasické espresso za příliš silné, a tudíž ho potřebují ředit horkou vodou. Vysoká hladina kofeinu zůstává neměnná, zvyšuje se jen objem a zjemňuje se intenzita.
Macchiato, zlatý střed kávové intenzity
Pojmenování tohoto kávového nápoje pochází také z italštiny, konkrétně má význam „zabarvený“, přičemž toto zabarvení způsobuje přidávání mléka do espressa. Macchiato se na škále intenzity kávy nachází někde mezi espressem a cappuccinem, což znamená, že je podstatně slabší než čisté espresso, ale silnější a aromatičtější než populární cappuccino. Podává se většinou v klasickém espresso šálku s malým množstvím našlehaného mléka a pěny. Často se do něj přidávají také různé aromatické sirupy a dochucovadla v závislosti na preferencích zákazníka. Ovšem stále jde o typ intenzivní kávy.
Různé kávové nápoje si můžete připravit v kvalitním kávovaru. Automatický kávovar či pákový kávovar jsou vhodné pro přípravu různých druhů nápojů.
Velký oblíbenec jménem Caffe Latte
Celosvětově patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje, přičemž tato pozice v žebříčku populárních káv mu pravděpodobně přísluší pro slabší intenzitu v porovnání s klasickým espressem. K jeho přípravě se využívá běžná dávka espressa a větší množství mléka v poměru 1:2. Vrch nápoje ve velkém šálku zdobí tenká vrstva pěny, pomocí které lze vytvářet na povrchu kávy nejrůznější tvary, což se běžně nazývá „latte art“. Pěna se také zvykne ochucovat různými posypy a sirupy. Z hlediska chuti se jedná o jemný typ kávového nápoje, ve kterém mléko doslova eliminuje příznačnou hořkost a kyselost samotné kávy. Na rozdíl od cappuccina se do caffe/caffé latte přidává horké mléko.
Estetické Latte Macchiato
Název této kávové směsi pochází také z Itálie a v překladu znamená „mléko se skvrnou“, což se vztahuje na skvrnu na mléčné pěně, která zůstává na povrchu po dolití espressa do mléka. Na rozdíl od výše zmíněného typu kávového nápoje Macchiato se Latte Macchiato podává ve vysoké skleněné sklenici s malým ouškem, ve kterém lze viditelně rozeznat jednotlivé oddělené vrstvy, ze kterých se nápoj skládá. Ve spodní části se nachází teplé mléko, nad nímž se po dolití espressa vytvoří tmavý kávový prstenec a celou barevnou škálu zakončuje světlá vrstva mléčné pěny. Vizuálně estetickou kávu se doporučuje před vypitím rozmíchat, aby se vám hned napoprvé do úst dostala dokonalá směs chutí.
Populární cappuccino
Kávový nápoj cappuccino patří k nejrozšířenějším a nejpopulárnějším typům kávy, které zejména Italové zvyknou pít ke snídani. Jedná se o espresso s přidaným mlékem a silnější vrstvou pevné pěny na vrchu. Tato pěna však musí být krémová a jemná, aby se doslova rozplývala na jazyku. Právě díky této pěnové vlastnosti vytváří cappuccino dokonalou kombinaci se sladkými dobrotami. Objemově je menší než caffe latte, podává se v čajové, resp. cappuccinovém šálku. Nápoj vzniká na rozdíl od caffe latte při nižší teplotě, díky čemuž jej lze konzumovat ihned po servírování. V kavárnách jsou běžně dostupné nejrůznější velikosti cappuccina, typy posypu, tvarů pěny, ale také příchutí díky použití dochucovadel a sirupů.
Flat White
Kávový nápoj Flat White je velmi blízkým příbuzným cappuccina, avšak chybí mu typická mléčná pěna. Obsahuje také více kávy a méně mléka, což dopomáhá jeho silné a výrazné chuti. Receptura pochází z jižní polokoule, konkrétně z Austrálie a Nového Zélandu. Příprava funguje na principu 15sekundového extrahování čerstvě namleté kávy a dolití teplým našlehaným mlékem. Aby se dosáhlo dokonalého krémového efektu kávového nápoje, upřednostňuje se použití napařeného mléka spíše ze spodní části konvičky místo napěněné vrchní vrstvy.
Sladké a ledové kávové nápoje
Mezi velmi populární kávové nápoje, u kterých už jde spíše o požitek z kombinace různých chutí než o samotné dodání energie prostřednictvím kofeinu, patří velké množství sladkých a ledových kávových směsí. K těmto patří například Mocha, která se připravuje na bázi jemného caffe latte s přidáním kakaového prášku, karamelového nebo oříškového sirupu. Frappuccino, u nás také známé jako Frappe, pojmenovává kávový nápoj, do kterého se přidává drcený led, šlehačka a cukr, případně sirup.
V případě ledové kávy jde již na základě názvu o kávu s ledem, a tedy o studený kávový nápoj oslazený cukrem a trochou smetany. Avšak jeho příprava může být rozdílná v závislosti na konkrétní kavárně, protože někteří zvyknou ledovou kávu připravovat použitím vody, jiní zase upřednostňují mléko. Další studenou kávovou alternativou je Iced Espresso, které vzniká velmi specifickým způsobem. Konkrétně se při přípravě espressa v konvičce tento nápoj doslova šokuje přidáním ledu a následně se podává s mlékem, smetanou nebo sladidlem.
K populárním kavárenským objednávkám patří tzv. vídeňská káva, jejíž podstata spočívá v espressu lungo. To je podáváno s ozdobou v podobě neochucené domácí šlehačky, přičemž šlehačka má za úkol nahradit cukr a mléko, ale také poskytnout jemnou krémovou texturu. Velmi oblíbené jsou ovšem i dezertní kávy, mezi které patří typ kávy Affogato. Tento „nápoj“ spojuje kopeček vanilkové zmrzliny a dávku klasického espressa, kterým je sladká pochoutka zalitá. Slouží zejména jako chutný kávový dezert.
Základní principy přípravy kávy
V České republice je nejrozšířenějším principem přípravy kávy zalévání. Zalévaná káva vzniká zalitím jemně namletých kávových zrn horkou vodou. Takto připravenou kávu je třeba vypít co nejdříve, aby se po delší době louhování neeliminovala síla kofeinu, ale také aby se do těla nedostaly nepotřebné látky.
Nejednomu z vás už určitě v restauraci, kavárně nebo třeba na návštěvě nabízeli tzv. turka. Jedná se o tureckou kávu, jejíž přípravný proces spočívá ve zdlouhavém nahřívání kávy za pomoci plechové konvičky s dlouhým ouškem. Je třeba do ní vložit dvě lžičky jemně mleté kávy a studenou vodu, přičemž nádoba se postupně zahřívá, dokud kávová směs nemá blízko k přetečení přes okraj konvičky. Tehdy je třeba nápoj na chvíli odstavit, poté opět nechat zahřívat a tento proces zopakovat alespoň třikrát.
Filtrování je metodou přípravy kávy, která vyžaduje obrovskou preciznost a trpělivost. Čerstvě mletou kávu je třeba umístit do filtračního papírku, který je postupně přeléván horkou vodou, čímž se následně extrahována, resp. filtrovaná káva pomaličku dostává do hrníčku předem připraveného pod držákem samotného filtru.
Ke speciálním principům přípravy kávy rozhodně patří způsob, jakým vzniká irská káva. Její příprava funguje na bázi filtrované kávy, avšak přidává se do ní třtinový cukr a pro Irsko příznačná whisky, přičemž vrchní část kávy zdobí dva centimetry čerstvě našlehané smetany.
Moka káva, a tedy princip přípravy kávy pomocí moka konvice je dodnes velmi proslulý v Itálii. Výsledný kávový nápoj má silnou a velmi výraznou hořkou chuť. Speciální konvice sestává ze tří částí, přičemž do spodní části se napouští čistá voda, střed disponuje filtračním systémem a košíkem na umletou kávu, a horní část je vždy připravena k přitékání hotové kávy. Přípravný proces funguje na principu odpařování vody vlivem tepla, čímž vzniká přetlak, a tudíž káva je postupně protlačována přes košík do vrchní nádobky.
Známý je i typ kávového nápoje jménem Cold Brew, jehož přípravný proces je poněkud zdlouhavější, protože vyžaduje louhování nahrubo umleté kávy ve vodě pokojové teploty po dobu 12 až 24 hodin. Po vyluhování lze tento nápoj ihned pít. Káva disponuje vysokým obsahem kofeinu a přidat do ní lze mléko, smetanu, případně led nebo limetku.
Zejména pro cestovatele je velmi vhodný princip přípravy kávy tzv. aeropress, ke kterému je zapotřebí speciální přístroj se shodným názvem. Jako i v případě moka kávy, káva připravená za pomoci Aeropressu vzniká přetlačováním vody přes kávu a filtr. Filtr v tomto případě zachycuje větší část olejů z kávy, a tedy výsledným produktem je jemná, sladká káva. Při takové přípravě kávy je velmi podstatná správná teplota vody, tlak vzduchu, ale také tloušťka namleté kávy.
Otázky a odpovědi – FAQ
Nenašli jste v článku to, co jste hledali? Nezoufejte, protože jsme si pro vás v sekci otázek a odpovědí připravili několik dalších kávových zajímavostí. Pokud však ani tam nenacházíte potřebné informace, neváhejte nám své otázky položit v sekci komentářů. Vždy se je snažíme zodpovídat co nejdříve.