Recepty pro horkovzdušné fritézy: hranolky, řízky, kuře, ryba
Vaření v horkovzdušné fritéze se už před pár lety stalo velmi populárním způsobem rychlé přípravy chutných pokrmů. Tyto spotřebiče šetří čas, jejich obsluha i údržba jsou velmi jednoduché, a především jsou jídla připravená horkým vzduchem ve srovnání s těmi „olejovými“ nesrovnatelně zdravější. V našem článku vám poradíme, jak vařit v horkovzdušné fritéze a jak si v ní připravit konkrétní vařené, smažené, dušené, slané či sladké pokrmy.
Tipy na smažení v horkovzdušné fritéze
Slovíčko fritéza evokuje určitě i mnohým z vás smažení. Na začátek jsme si proto připravili 2 recepty na klasické i méně klasické smažené pokrmy, které patří k úplné klasice. Připomínáme, že při smažení v horkovzdušné fritéze nejsou finální jídla až tak velkým prohřeškem, jejich chuť je však stále výborná.
Bramborové hranolky v horkovzdušné fritéze
Tyto hranolky připravené v horkovzdušné fritéze jsou extra křupavé zvenčí a měkoučké uvnitř. Tajemstvím je jejich opětovné smažení. Horkovzdušná fritéza je pro hranolky doslova jako stvořená. Jejich chuť, ale i konzistence jsou proto v porovnání s klasickým smažením na pánvi mnohem lepší.
Ingredience:
- Dvě velké brambory
- Cca 2 PL olivového oleje
Jak na to:
- Brambory očistěte a nakrájejte „na hranolky“.
- Fritézu předehřejte na 170 °C.
- Hranolky promíchejte s olivovým olejem, vložte je do fritovacího koše a smažte 5 min.
- Hranolky nyní vydělejte, osušte od oleje, fritézu nastavte na 200 °C a dejte je dosmažit na dalších 10 až 15 min.
Smažené řízky v horkovzdušné fritéze
Tento recept na smažené řízky v horkovzdušné fritéze je s kuřecím masem. Vy ho však můžete nahradit jakýmkoli jiným druhem masa. Zároveň jde o základní recept, který lze obměňovat na milion způsobů. Řízky v horkovzdušné fritéze připravíte opravdu velmi rychle, a především zdravě, proto si je můžete dopřát (s mírou) např. i během redukční diety.
Ingredience:
- Dva řízky z kuřecích prsou
- Jedno vejce
- 100 g strouhanky
- 50 g bílé hladké mouky (trochu vám z ní zůstane)
- Olivový olej
- Černý pepř a sůl
Jak na to:
- Řízky vyklepejte, posolte a opepřete.
- Obalte je v klasickém „trojobalu“ – mouka, vejce, strouhanka.
- Fritézu předehřejte na 200 °C, do koše vložte obalené řízky a smažte je 10–15 min.
- V polovině smažení je dobré řízky otočit, aby byly propečené co nejrovnoměrněji.
Masové recepty v horkovzdušné fritéze
Existují stovky masových receptů na přípravu v horkovzdušné fritéze. My jsme pro vás vybrali 3 z nich, které nás zaujaly lehkostí, jednoduchostí přípravy či použitím netradičních surovin. Abychom uspokojili co největší část vás všech, každý z receptů je připravován z jiného druhu masa.
Chicken pot pie v horkovzdušné fritéze třikrát jinak
Chicken pot pie v horkovzdušné fritéze je recept na slaný koláč. Abyste si mohli kuře připravit na tento způsob, budete potřebovat násadu na pečicí formu a samozřejmě model, do kterého ji můžete vložit.
Ingredience:
- 200 g kuřecího masa (ideální jsou prsa)
- 150 ml celerového vývaru
- 100 g mraženého/čerstvého hrášku
- 200 g mražené/čerstvé mrkve
- 100 ml plnotučné smetany
- Vaječný žloutek
- 1 ks listového těsta (polotovar)
- Koření a bylinky na dochucení: bobkový list, tymián, černý pepř, sůl
Jak na to:
- Kuřecí prsa a mrkev nakrájejte na kostičky.
- Do horkovzdušné fritézy vložte všechny ingredience kromě těsta a žloutku.
- Přiveďte k varu a následně přeložte do pečicí formy.
- V režimu „pečení“ nastavte teplotu na 160 °C a čas na 15 min.
- Mezitím vyšlehejte žloutek s vodou.
- Po uplynutí 15 min. otevřete fritézu, promíchejte všechny ingredience, přilijte k nim žloutek a přikryjte listovým těstem.
- Pot pie následně pečte na 150 °C po dobu 14 min., pokud se na vaší fritéze nachází režim „sladké pečivo“, zvolte jej.
Hovězí steak s bylinkami
Tento recept je určený pouze k přípravě samotného hovězího steaku s bylinkami v horkovzdušné fritéze bez přílohy. Doporučujeme vám jej zkombinovat s obyčejnými vařenými bramborami s máslem a petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou také všechny varianty zeleninových hranolek (z červené řepy, batátové, celerové atd.) nebo zeleninové saláty.
Ingredience:
- Jeden hovězí steak
- 1 ČL čerstvého/sušeného česneku
- 1 ČL čerstvé/sušené cibule
- Sůl a pepř („přiměřeně“)
- 1 ČL rozmarýnu
- ½ ČL tymiánu (doporučujeme použít čerstvé bylinky)
- 2 PL olivového oleje
Jak na to:
- Steak „vykoupejte“ v olivovém oleji, okořeňte jej a „nabylinkujte“.
- Steak nechte před pečením při pokojové teplotě odpočívat cca 20–30 min.
- Následně jej vložte do fritovacího koše.
- Fritézu nastavte na 200 °C a steak pečte 8–10 min.
Jarní závitky s vepřovým masem
Jarní závitky s vepřovým masem jsou alternativou ke klasickým asijským rolkám z rýžového papíru. Veškerou zeleninu, kterou uvádíme v našem receptu, můžete nahradit jakoukoli jinou. Vhodná je např. paprika, petržel, cuketa či lilek. Jarní závitky doporučujeme podávat s pikantní chilli omáčkou.
Ingredience na nádivku:
- 150 g vepřového masa (použijte své nejoblíbenější)
- 1 stopka řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- ½ šálku žampionů (můžete je nahradit houbami shiitake, hlívou, klidně i hříbky)
- ½ ČL čerstvého zázvoru
- 1 ČL cukru
Ingredience na závitky:
- Rýžové závitky (cca 7 ks)
- Vajíčko
- 1 ČL sezamového oleje
- 1 ČL bramborového nebo kukuřičného škrobu
- Sůl (volitelné – sójová omáčka)
Jak na to:
- Maso nakrájejte na nudličky, posolte ho nebo namarinujte sójovou omáčkou a nechte podusit (v horkovzdušné fritéze nebo obyčejném hrnci / na pánvi).
- Celer, mrkev a houby nakrájejte na tenké plátky.
- Maso nyní důkladně promíchejte s nastrouhaným zázvorem, nakrájenou zeleninou a cukrem.
- Rýžový papír namočte do vody.
- Do papíru naložte nádivku (cca 2–3 PL na rolku) a srolujte jej.
- Vajíčko vymíchejte se škrobem a sezamovým olejem, v této směsi obalte připravené rolky.
- Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 200 °C, vložte do ní rolky a pečte je cca 4 min.
Zaujaly vás naše recepty, stále však nemáte doma horkovzdušnou fritézu? V našem testu se dozvíte, které fritézy se vyplatí a jak si tento spotřebič vybrat.
Recepty na mořské plody a ryby v horkovzdušné fritéze
Pokud patříte k milovníkům mořských plodů a ryb, následující tipy jsou jako stvořené právě pro vás. Vybrali jsme od každého trochu, mezi recepty na mořské plody a ryby v horkovzdušné fritéze proto najdete alternativu s krevetami, mušlemi i lososem. Pokud nemáte zkušenosti s tímto typem kuchyně, u každého jídla uvádíme i návrhy na vhodné přílohy.
Krevety s kokosem
Ke krevetám v kokosovém obalu můžete podávat jakékoli zeleninové či ovocné saláty. Hodí se k nim například rýžové těstoviny, které můžete dochutit zázvorem, sójovou omáčkou nebo promíchat s restovanými houbami. Vhodnou přílohou je také opečené pečivo. Můžete jej ozvláštnit sezamovým olejem. Krevety doporučujeme před konzumováním pokapat citrónovou šťávou.
Ingredience:
- 10–12 ks chlazených krevet (můžete použít i mražené, výsledek však bude o poznání horší)
- Vaječný bílek ze 2 vajec
- 100 g strouhaného sušeného kokosu
- 1 PL kukuřičného/bramborového škrobu
- 100 g strouhanky (pokud máte možnost, použijte panko strouhanku)
- 50 g bílé hladké mouky (pokud máte rádi výraznou kokosovou chuť, klidně ji nahraďte kokosovou moukou)
- Sůl
Jak na to:
- V jedné misce smíchejte strouhanku se strouhaným kokosem, ve druhé škrob s moukou, do třetí dejte vaječný bílek (osolte ho).
- Krevety opláchněte a důkladně usušte, nyní každou z nich postupně obalte v tomto pořadí: miska se škrobem a moukou, miska s vaječným bílkem, miska s kokosem a strouhankou.
- Na horkovzdušné fritéze nastavte program na ryby, vložte do ní krevety a pečte je 10 min. na 180 °C.
Citrónový fritovaný losos
Tento citrónový losos je jako stvořený pro letní dny. Recept je velmi lehký, a hlavně rychlý. Jako přílohu můžete zvolit pečené či šťouchané sladké brambory. Pokud jste pro klasiku, klidně si připravte obyčejné brambory. Za nás losos chutná nejlépe s lehčími přílohami, zejména s různými druhy zeleninových salátů.
Ingredience:
- 2 filety z lososa
- 2 ČL avokádového oleje (můžete jej nahradit olivovým olejem, popřípadě jinými „exotickými“ alternativami, např. olejem z arašídů)
- Čerstvě (nahrubo) namletý bílý pepř
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl
Jak na to:
- Filety z lososa pořádně nasolte, okořeňte, vložte je do citrónové šťávy a při pokojové teplotě nechte odležet cca 15 min.
- Filety vytáhněte ze šťávy, jemně je osušte papírovou utěrkou a pokapejte vámi vybraným olejem.
- Teplotu na horkovzdušné fritéze nastavte na 180 °C a lososa pečte 7–8 min. (pokud máte rádi rare lososa, pečte jej max. 5 min.).
„Rychlé“ rajčatové slávky s petrželovou natí
Dostupnost a cena mušlí z nich nedělá ideální jídlo na každý den, pokud však chcete svůj jídelníček zpestřit právě mořskými plody, slávky jsou jednou z nejdostupnějších alternativ. Jako přílohu k těmto „rychlým“ slávkám doporučujeme těstoviny, ideálně linguine. Můžete je nahradit pečivem, zelenina v tomto případě není nejlepší volbou.
Ingredience:
- 2 velké hrsti slávek
- 3 PL olivového oleje (můžete jej nahradit jakýmkoliv rostlinným olejem)
- 1 ČL ghee másla
- 2–3 stroužky česneku
- 150 ml rajčatového protlaku (použijte neslazený)
- Čerstvá petrželová nať (čím více, tím lépe)
- Sůl
Jak na to:
- Slávky „přeberte“ a očistěte.
- Očištěné slávky osolte, promíchejte s rozpuštěným ghee máslem, olejem a nastrouhaným česnekem.
- Fritézu předehřejte na 180–200 °C, pokud je na ní k dispozici režim dušení, použijte jej.
- Slávky vložte do fritézy a zalijte rajčatovým protlakem (je-li příliš hustý, smíchejte ho s trochou vody nebo zeleninovým vývarem).
- Slávky duste cca 3–4 min. (dokud se neotevřou).
- Hotové jídlo vytáhněte z fritézy a do horké omáčky přimíchejte nadrobno nakrájenou petrželovou nať.
Vegetariánské recepty na vaření v horkovzdušné fritéze
Nakonec tu máme něco pro býložravce. Vegetariánské a veganské recepty na vaření v horkovzdušné fritéze můžete využít i při přípravě příloh k masovým jídlům, které jsme vám představili výše. Samozřejmě jsou chutné i samy o sobě. Tyto pokrmy lze označit za velmi lehké a zdravé, proto jsou vhodnou volbou i pro ty z vás, kteří se snaží zhubnout.
Asijská pečená brokolice
Tento recept z horkovzdušné fritézy je ideální na svačinu, odpolední svačinu nebo večeři. Má velmi málo sacharidů i kalorií, takže se jedná o výborné fitness jídlo. Dopřát si ho mohou s čistým svědomím například i diabetici. Z masových pokrmů se k němu hodí především kuřecí maso a ryby.
Ingredience:
- 1 větší brokolice
- 1 PL avokádového oleje
- 1 PL čerstvého česneku
- 2 PL sójové omáčky
- 2 ČL medu
- 2 ČL omáčky Sriracha hot chilli
- 1 ČL rýžového octa
- Pražené arašídové oříšky (cca hrst)
- Šťáva z 1 limetky
Jak na to:
- Brokolici nakrájejte na menší kousky.
- Ve větší míse ji promíchejte s olejem, nakrájenými arašídy, česnekem a solí.
- Takto připravenou brokolici vložte do fritovacího koše.
- Fritézu nastavte na 200 °C a brokolici pečte 15 min. (během pečení ji můžete párkrát promíchat).
- Upečenou brokolici podávejte politou se zálivkou, kterou si připravíte smícháním omáčky Sriracha s rozpuštěným medem, rýžovým octem, sójovou omáčkou a limetkovou šťávou.
Smažené marinované tofu
Rychlý, zdravý, bezmasý pokrm zachutná i „nevegetariánům“. Tofu je výbornou surovinou, kterou můžete kombinovat se všelijakou zeleninou. K zahození není ani jeho výživový profil. Jedná se o jeden z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin. Navíc údajně stimuluje tvorbu kolagenu v pokožce.
Ingredience:
- 400 g tofu
- 2 PL sójové omáčky
- 2 PL sezamového oleje
- 1 PL arašídového oleje
- Čerstvý koriandr
- Stroužek česneku
- Šťáva z citronu (k pokapání)
Jak na to:
- Smíchejte sójovou omáčku, sezamový a arašídový olej, nastrouhaný česnek a nakrájený koriandr.
- Tofu nakrájejte na tlustší plátky a nechte jej marinovat v takto připravené směsi (ideálně během noci).
- Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 190 °C, tofu vložte do fritovacího koše a pečte 10–16 min. (dokud pěkně nezhnědne).
- Hotové tofu pokapejte citrónovou šťávou.
Třešňový koláč
Na závěr tu máme jeden sladký recept na třešňový koláč. I takovéto dobroty lze připravovat v horkovzdušné fritéze. Pozor, pouze v takové, která je kompatibilní s pečicí formou. Pokud nemáte v oblibě třešně, můžete je klidně nahradit jakýmkoli jiným ovocem.
Ingredience:
- 500 g třešní nebo jiného ovoce
- 2 ks listového těsta (polotovar)
- Vaječný žloutek
- 1 PL mléka
- 200 g cukru
- Alkohol na flambování (volitelné)
Jak na to:
- Vyválejte listové těsto a vtlačte ho do formy (převislé okraje neodstraňujte).
- Třešně smíchejte s cukrem, pečte je na pánvi do změknutí, a pokud máte chuť i čas, nakonec je oflambujte.
- Připravené a vychlazené třešně vložte do formy na listové těsto – převislými okraji těsta zakryjte třešňovou náplň (nezapomeňte do něj udělat dírky vidličkou či párátkem).
- Na fritéze nastavte režim na pečení sladkého pečiva / koláčů, nastavte ji na 150 °C a koláč pečte 5 min.
- Mezitím smíchejte vajíčko s mlékem a touto směsí potřete těsto na koláči.
- Koláč vložte zpět do fritézy a dopečte ho na 150 °C (cca 5 min.).
Ďalšie články z kategórie Fritovací hrnce
Komentáre
Nevíte,jestli se dá koupit kuchařka na vaření jídel v horkovzdušné fritéza a kde? díky M.
Odpovedať
Dobrý den,
o kuchařce, ve které by se nacházely recepty pouze na vaření jídel v horkovzdušné fritéze nevíme. Doporučujeme si prohlédnout stránky jednotlivých prodejců těchto spotřebičů, často ke svým výrobkům recepty poskytují.
Dobrý večer. Naposledy jsem zahlédla kuchařku na web stránkách - knihobot.cz, je to vlastně prodej použitých knih.
Hezký večer Šnoblová Eliška
dobry den,prosim zkoušel uz nekdo delat v horkovzdusne friteze smazeny syr???děkuji
Odpovedať
Výborný je zmražený z Lídlu, 7 minut z každé strany na 180 . Jinak jsem nezkoušela. K
Dneska jsem dělala a dobrý....
Odpovedať
Prosím o radu jak udělat řízek aby byl zlatavy. Děkuji
Odpovedať
Řízek musíš postříkat olejem ve spreji ,nebo potřít přepuštěným máslem.
Dobrý den Dá se koutik kuchařka a kde prosím .Děkuji za zprávu M
Odpovedať