Recepty pro horkovzdušné fritézy

Recepty pro horkovzdušné fritézy: hranolky, řízky, kuře, ryba

Vaření v horkovzdušné fritéze se už před pár lety stalo velmi populárním způsobem rychlé přípravy chutných pokrmů. Tyto spotřebiče šetří čas, jejich obsluha i údržba jsou velmi jednoduché, a především jsou jídla připravená horkým vzduchem ve srovnání s těmi „olejovými“ nesrovnatelně zdravější. V našem článku vám poradíme, jak vařit v horkovzdušné fritéze a jak si v ní připravit konkrétní vařené, smažené, dušené, slané či sladké pokrmy.

Publikované: 02.07.2021
Aktualizované: 07.06.2022
Obsah článku:

Tipy na smažení v horkovzdušné fritéze

Slovíčko fritéza evokuje určitě i mnohým z vás smažení. Na začátek jsme si proto připravili 2 recepty na klasické i méně klasické smažené pokrmy, které patří k úplné klasice. Připomínáme, že při smažení v horkovzdušné fritéze nejsou finální jídla až tak velkým prohřeškem, jejich chuť je však stále výborná.

Bramborové hranolky v horkovzdušné fritéze

Tyto hranolky připravené v horkovzdušné fritéze jsou extra křupavé zvenčí a měkoučké uvnitř. Tajemstvím je jejich opětovné smažení. Horkovzdušná fritéza je pro hranolky doslova jako stvořená. Jejich chuť, ale i konzistence jsou proto v porovnání s klasickým smažením na pánvi mnohem lepší.

Ingredience:

  • Dvě velké brambory
  • Cca 2 PL olivového oleje

Jak na to:

  1. Brambory očistěte a nakrájejte „na hranolky“.
  2. Fritézu předehřejte na 170 °C.
  3. Hranolky promíchejte s olivovým olejem, vložte je do fritovacího koše a smažte 5 min.
  4. Hranolky nyní vydělejte, osušte od oleje, fritézu nastavte na 200 °C a dejte je dosmažit na dalších 10 až 15 min.

Smažené řízky v horkovzdušné fritéze

Tento recept na smažené řízky v horkovzdušné fritéze je s kuřecím masem. Vy ho však můžete nahradit jakýmkoli jiným druhem masa. Zároveň jde o základní recept, který lze obměňovat na milion způsobů. Řízky v horkovzdušné fritéze připravíte opravdu velmi rychle, a především zdravě, proto si je můžete dopřát (s mírou) např. i během redukční diety.

Vyprážané rezne v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • Dva řízky z kuřecích prsou
  • Jedno vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 g bílé hladké mouky (trochu vám z ní zůstane)
  • Olivový olej
  • Černý pepř a sůl

Jak na to:

  1. Řízky vyklepejte, posolte a opepřete.
  2. Obalte je v klasickém „trojobalu“ – mouka, vejce, strouhanka.
  3. Fritézu předehřejte na 200 °C, do koše vložte obalené řízky a smažte je 10–15 min.
  4. V polovině smažení je dobré řízky otočit, aby byly propečené co nejrovnoměrněji.

Masové recepty v horkovzdušné fritéze

Existují stovky masových receptů na přípravu v horkovzdušné fritéze. My jsme pro vás vybrali 3 z nich, které nás zaujaly lehkostí, jednoduchostí přípravy či použitím netradičních surovin. Abychom uspokojili co největší část vás všech, každý z receptů je připravován z jiného druhu masa.

Chicken pot pie v horkovzdušné fritéze třikrát jinak

Chicken pot pie v horkovzdušné fritéze je recept na slaný koláč. Abyste si mohli kuře připravit na tento způsob, budete potřebovat násadu na pečicí formu a samozřejmě model, do kterého ji můžete vložit.

Ingredience:

  • 200 g kuřecího masa (ideální jsou prsa)
  • 150 ml celerového vývaru
  • 100 g mraženého/čerstvého hrášku
  • 200 g mražené/čerstvé mrkve
  • 100 ml plnotučné smetany
  • Vaječný žloutek
  • 1 ks listového těsta (polotovar)
  • Koření a bylinky na dochucení: bobkový list, tymián, černý pepř, sůl

Jak na to:

  1. Kuřecí prsa a mrkev nakrájejte na kostičky.
  2. Do horkovzdušné fritézy vložte všechny ingredience kromě těsta a žloutku.
  3. Přiveďte k varu a následně přeložte do pečicí formy.
  4. V režimu „pečení“ nastavte teplotu na 160 °C a čas na 15 min.
  5. Mezitím vyšlehejte žloutek s vodou.
  6. Po uplynutí 15 min. otevřete fritézu, promíchejte všechny ingredience, přilijte k nim žloutek a přikryjte listovým těstem.
  7. Pot pie následně pečte na 150 °C po dobu 14 min., pokud se na vaší fritéze nachází režim „sladké pečivo“, zvolte jej.

Hovězí steak s bylinkami

Tento recept je určený pouze k přípravě samotného hovězího steaku s bylinkami v horkovzdušné fritéze bez přílohy. Doporučujeme vám jej zkombinovat s obyčejnými vařenými bramborami s máslem a petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou také všechny varianty zeleninových hranolek (z červené řepy, batátové, celerové atd.) nebo zeleninové saláty.

Steak v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • Jeden hovězí steak
  • 1 ČL čerstvého/sušeného česneku
  • 1 ČL čerstvé/sušené cibule
  • Sůl a pepř („přiměřeně“)
  • 1 ČL rozmarýnu
  • ½ ČL tymiánu (doporučujeme použít čerstvé bylinky)
  • 2 PL olivového oleje

Jak na to:

  1. Steak „vykoupejte“ v olivovém oleji, okořeňte jej a „nabylinkujte“.
  2. Steak nechte před pečením při pokojové teplotě odpočívat cca 20–30 min.
  3. Následně jej vložte do fritovacího koše.
  4. Fritézu nastavte na 200 °C a steak pečte 8–10 min.

Jarní závitky s vepřovým masem

Jarní závitky s vepřovým masem jsou alternativou ke klasickým asijským rolkám z rýžového papíru. Veškerou zeleninu, kterou uvádíme v našem receptu, můžete nahradit jakoukoli jinou. Vhodná je např. paprika, petržel, cuketa či lilek. Jarní závitky doporučujeme podávat s pikantní chilli omáčkou.

Ingredience na nádivku:

  • 150 g vepřového masa (použijte své nejoblíbenější)
  • 1 stopka řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • ½ šálku žampionů (můžete je nahradit houbami shiitake, hlívou, klidně i hříbky)
  • ½ ČL čerstvého zázvoru
  • 1 ČL cukru

Ingredience na závitky:

  • Rýžové závitky (cca 7 ks)
  • Vajíčko
  • 1 ČL sezamového oleje
  • 1 ČL bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • Sůl (volitelné – sójová omáčka)

Jarné závitky v teplovzdušnej fritéze

Jak na to:

  1. Maso nakrájejte na nudličky, posolte ho nebo namarinujte sójovou omáčkou a nechte podusit (v horkovzdušné fritéze nebo obyčejném hrnci / na pánvi).
  2. Celer, mrkev a houby nakrájejte na tenké plátky.
  3. Maso nyní důkladně promíchejte s nastrouhaným zázvorem, nakrájenou zeleninou a cukrem.
  4. Rýžový papír namočte do vody.
  5. Do papíru naložte nádivku (cca 2–3 PL na rolku) a srolujte jej.
  6. Vajíčko vymíchejte se škrobem a sezamovým olejem, v této směsi obalte připravené rolky.
  7. Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 200 °C, vložte do ní rolky a pečte je cca 4 min.

Zaujaly vás naše recepty, stále však nemáte doma horkovzdušnou fritézu? V našem testu se dozvíte, které fritézy se vyplatí a jak si tento spotřebič vybrat.

Recepty na mořské plody a ryby v horkovzdušné fritéze

Pokud patříte k milovníkům mořských plodů a ryb, následující tipy jsou jako stvořené právě pro vás. Vybrali jsme od každého trochu, mezi recepty na mořské plody a ryby v horkovzdušné fritéze proto najdete alternativu s krevetami, mušlemi i lososem. Pokud nemáte zkušenosti s tímto typem kuchyně, u každého jídla uvádíme i návrhy na vhodné přílohy.

Krevety s kokosem

Ke krevetám v kokosovém obalu můžete podávat jakékoli zeleninové či ovocné saláty. Hodí se k nim například rýžové těstoviny, které můžete dochutit zázvorem, sójovou omáčkou nebo promíchat s restovanými houbami. Vhodnou přílohou je také opečené pečivo. Můžete jej ozvláštnit sezamovým olejem. Krevety doporučujeme před konzumováním pokapat citrónovou šťávou.

Ingredience:

  • 10–12 ks chlazených krevet (můžete použít i mražené, výsledek však bude o poznání horší)
  • Vaječný bílek ze 2 vajec
  • 100 g strouhaného sušeného kokosu
  • 1 PL kukuřičného/bramborového škrobu
  • 100 g strouhanky (pokud máte možnost, použijte panko strouhanku)
  • 50 g bílé hladké mouky (pokud máte rádi výraznou kokosovou chuť, klidně ji nahraďte kokosovou moukou)
  • Sůl

Jak na to:

  1. V jedné misce smíchejte strouhanku se strouhaným kokosem, ve druhé škrob s moukou, do třetí dejte vaječný bílek (osolte ho).
  2. Krevety opláchněte a důkladně usušte, nyní každou z nich postupně obalte v tomto pořadí: miska se škrobem a moukou, miska s vaječným bílkem, miska s kokosem a strouhankou.
  3. Na horkovzdušné fritéze nastavte program na ryby, vložte do ní krevety a pečte je 10 min. na 180 °C.

Citrónový fritovaný losos

Tento citrónový losos je jako stvořený pro letní dny. Recept je velmi lehký, a hlavně rychlý. Jako přílohu můžete zvolit pečené či šťouchané sladké brambory. Pokud jste pro klasiku, klidně si připravte obyčejné brambory. Za nás losos chutná nejlépe s lehčími přílohami, zejména s různými druhy zeleninových salátů.

Fritovaný losos v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • 2 filety z lososa
  • 2 ČL avokádového oleje (můžete jej nahradit olivovým olejem, popřípadě jinými „exotickými“ alternativami, např. olejem z arašídů)
  • Čerstvě (nahrubo) namletý bílý pepř
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl

Jak na to:

  1. Filety z lososa pořádně nasolte, okořeňte, vložte je do citrónové šťávy a při pokojové teplotě nechte odležet cca 15 min.
  2. Filety vytáhněte ze šťávy, jemně je osušte papírovou utěrkou a pokapejte vámi vybraným olejem.
  3. Teplotu na horkovzdušné fritéze nastavte na 180 °C a lososa pečte 7–8 min. (pokud máte rádi rare lososa, pečte jej max. 5 min.).

„Rychlé“ rajčatové slávky s petrželovou natí

Dostupnost a cena mušlí z nich nedělá ideální jídlo na každý den, pokud však chcete svůj jídelníček zpestřit právě mořskými plody, slávky jsou jednou z nejdostupnějších alternativ. Jako přílohu k těmto „rychlým“ slávkám doporučujeme těstoviny, ideálně linguine. Můžete je nahradit pečivem, zelenina v tomto případě není nejlepší volbou.

Ingredience:

  • 2 velké hrsti slávek
  • 3 PL olivového oleje (můžete jej nahradit jakýmkoliv rostlinným olejem)
  • 1 ČL ghee másla
  • 2–3 stroužky česneku
  • 150 ml rajčatového protlaku (použijte neslazený)
  • Čerstvá petrželová nať (čím více, tím lépe)
  • Sůl

Jak na to:

  1. Slávky „přeberte“ a očistěte.
  2. Očištěné slávky osolte, promíchejte s rozpuštěným ghee máslem, olejem a nastrouhaným česnekem.
  3. Fritézu předehřejte na 180–200 °C, pokud je na ní k dispozici režim dušení, použijte jej.
  4. Slávky vložte do fritézy a zalijte rajčatovým protlakem (je-li příliš hustý, smíchejte ho s trochou vody nebo zeleninovým vývarem).
  5. Slávky duste cca 3–4 min. (dokud se neotevřou).
  6. Hotové jídlo vytáhněte z fritézy a do horké omáčky přimíchejte nadrobno nakrájenou petrželovou nať.

Paradajkové slávky v teplovzdušnej fritéze

Vegetariánské recepty na vaření v horkovzdušné fritéze

Nakonec tu máme něco pro býložravce. Vegetariánské a veganské recepty na vaření v horkovzdušné fritéze můžete využít i při přípravě příloh k masovým jídlům, které jsme vám představili výše. Samozřejmě jsou chutné i samy o sobě. Tyto pokrmy lze označit za velmi lehké a zdravé, proto jsou vhodnou volbou i pro ty z vás, kteří se snaží zhubnout.

Asijská pečená brokolice

Tento recept z horkovzdušné fritézy je ideální na svačinu, odpolední svačinu nebo večeři. Má velmi málo sacharidů i kalorií, takže se jedná o výborné fitness jídlo. Dopřát si ho mohou s čistým svědomím například i diabetici. Z masových pokrmů se k němu hodí především kuřecí maso a ryby.

Ingredience:

  • 1 větší brokolice
  • 1 PL avokádového oleje
  • 1 PL čerstvého česneku
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 ČL medu
  • 2 ČL omáčky Sriracha hot chilli
  • 1 ČL rýžového octa
  • Pražené arašídové oříšky (cca hrst)
  • Šťáva z 1 limetky

Jak na to:

  1. Brokolici nakrájejte na menší kousky.
  2. Ve větší míse ji promíchejte s olejem, nakrájenými arašídy, česnekem a solí.
  3. Takto připravenou brokolici vložte do fritovacího koše.
  4. Fritézu nastavte na 200 °C a brokolici pečte 15 min. (během pečení ji můžete párkrát promíchat).
  5. Upečenou brokolici podávejte politou se zálivkou, kterou si připravíte smícháním omáčky Sriracha s rozpuštěným medem, rýžovým octem, sójovou omáčkou a limetkovou šťávou.

Smažené marinované tofu

Rychlý, zdravý, bezmasý pokrm zachutná i „nevegetariánům“. Tofu je výbornou surovinou, kterou můžete kombinovat se všelijakou zeleninou. K zahození není ani jeho výživový profil. Jedná se o jeden z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin. Navíc údajně stimuluje tvorbu kolagenu v pokožce.

Tofu v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • 400 g tofu
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 PL sezamového oleje
  • 1 PL arašídového oleje
  • Čerstvý koriandr
  • Stroužek česneku
  • Šťáva z citronu (k pokapání)

Jak na to:

  1. Smíchejte sójovou omáčku, sezamový a arašídový olej, nastrouhaný česnek a nakrájený koriandr.
  2. Tofu nakrájejte na tlustší plátky a nechte jej marinovat v takto připravené směsi (ideálně během noci).
  3. Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 190 °C, tofu vložte do fritovacího koše a pečte 10–16 min. (dokud pěkně nezhnědne).
  4. Hotové tofu pokapejte citrónovou šťávou.

Třešňový koláč

Na závěr tu máme jeden sladký recept na třešňový koláč. I takovéto dobroty lze připravovat v horkovzdušné fritéze. Pozor, pouze v takové, která je kompatibilní s pečicí formou. Pokud nemáte v oblibě třešně, můžete je klidně nahradit jakýmkoli jiným ovocem.

Ingredience:

  • 500 g třešní nebo jiného ovoce
  • 2 ks listového těsta (polotovar)
  • Vaječný žloutek
  • 1 PL mléka
  • 200 g cukru
  • Alkohol na flambování (volitelné)

Jak na to:

  1. Vyválejte listové těsto a vtlačte ho do formy (převislé okraje neodstraňujte).
  2. Třešně smíchejte s cukrem, pečte je na pánvi do změknutí, a pokud máte chuť i čas, nakonec je oflambujte.
  3. Připravené a vychlazené třešně vložte do formy na listové těsto – převislými okraji těsta zakryjte třešňovou náplň (nezapomeňte do něj udělat dírky vidličkou či párátkem).
  4. Na fritéze nastavte režim na pečení sladkého pečiva / koláčů, nastavte ji na 150 °C a koláč pečte 5 min.
  5. Mezitím smíchejte vajíčko s mlékem a touto směsí potřete těsto na koláči.
  6. Koláč vložte zpět do fritézy a dopečte ho na 150 °C (cca 5 min.).

Ďalšie články z kategórie Fritovací hrnce

Vaše hodnocení:
(88.2%)

Komentáre
Libuše Michnová 05.May.2022

Nevíte,jestli se dá koupit kuchařka na vaření jídel v horkovzdušné fritéza a kde? díky M.

Odpovedať

Redakce TestMagazin.cz 06.May.2022

Dobrý den,
o kuchařce, ve které by se nacházely recepty pouze na vaření jídel v horkovzdušné fritéze nevíme. Doporučujeme si prohlédnout stránky jednotlivých prodejců těchto spotřebičů, často ke svým výrobkům recepty poskytují.

elis 06.Jun.2022

Dobrý večer. Naposledy jsem zahlédla kuchařku na web stránkách - knihobot.cz, je to vlastně prodej použitých knih.
Hezký večer Šnoblová Eliška

Milena 29.Dec.2022

dobry den,prosim zkoušel uz nekdo delat v horkovzdusne friteze smazeny syr???děkuji

Odpovedať

Květa 03.Jan.2023

Výborný je zmražený z Lídlu, 7 minut z každé strany na 180 . Jinak jsem nezkoušela. K

Jarka 07.Jan.2023

Dneska jsem dělala a dobrý....

Odpovedať

Ivana 13.Oct.2023

Prosím o radu jak udělat řízek aby byl zlatavy. Děkuji

Odpovedať

František 12.Nov.2024

Řízek musíš postříkat olejem ve spreji ,nebo potřít přepuštěným máslem.

Marie Bařinova 23.Apr.2024

Dobrý den Dá se koutik kuchařka a kde prosím .Děkuji za zprávu M

Odpovedať